Објављено од стране: деда Страле | мај 13, 2013

PRVOMAJSKO-USKRŠNJI RAPORT (3)

07a. klopa

Al’ se nekad dobro jelo – kaže Djole u svojoj popularnoj pjesmi a mi nadodajemo: ‘I ovog puta na Srebrnoj rivijeri jelo se samo tako, za priču i oblizivanje’. Zapravo, ne može se napraviti neka gradacija da je ovo bilo bolje od onoga, da je riblja čorba za Veliki Petak bila lošija od pečenja ispod sača za Uskrs, da je dimljena svinjetina bila lošija od dinstane junetine, da je salata od luka i kupusa bila bolja od Straletove već čuvene satrice.
A kada tome dodamo filetirane babuške reš pečene iz tanjirače – onda će vam biti razumljiva opaska našeg počasnog konzula Branka Živčića da će po povratku u Tuzlu biti onih zajedljivih primjedbi: ‘Daj Brano ne prećeruj!’
Bilo kako bilo, oni koji su bili počastvovani da se nadju za velikim stolom na Lakijevoj terasi – vjerovatno se i sada oblizuju posmatrajući ove fotke. Dodavši tome rashladjenu rakijicu, skroz-naskroz hladno pivo, vino i špricere – samo mogu da požele da se sve navedeno što prije reprizira!!!

kornjace SS850395

U prioblanom jezerskom plićaku svašta, ama baš svakojakih prizora možete da vidite: od stotine i stotine tek formiranih mladji riba, zmija bjelouški koje su stalno u potrazi za nekim plijenom, od karaš sunčanca koji Lakiju iz ruku uzmao ponudjenu glistu, od barskih ptica koje kao ukopane čekaju da im se približi sladokusni zalogaj pa do barskih kornjača u punom seksualnom zanosu. E… jednu kornjača seansu zabilježila je naša kamera tj. prirodni nagon za obnovu vrste. Ako bolje zagledate primjetićete da su jedna kornjača i kornjačac uveliko u sexualnom feelingu dok treća kornjača, e sad da li muška ili ženska, strpljivo čeka svoj red. Na žalost, ovu scenu smo našom nepažnjom poremetili tako da nismo vidjeli ko je koga u narednoj turi opsluživao ali bilo kako bilo – kornjača je primila što treba i vjerovatno je već sada tu u obali položila svoja jaja.
Pa neka joj je sa srećom naredna generacija mladih kornjača!!!

ImageRekoh već da su se skoro svi vlasnici vikendica na Srebrnoj rivijeri ‘obogatili’ solarnim panelima, novim izvorom besplatne energije. I dok jedni uživaju u blagodetima sunčane energije drugi na krovovima svojih objekata montiraju novonabavljene solarne panela.
Naša kamera je zabilježila trenutak postavljanja na Radetovu vikendicu, detalje kada udarna trojka svim snagama i svim dovitljivostima postavlja panel u rogalj zgrade. Da vam je bilo slušati propratne komentare i dobacivanja sa strane – poželje li biste da ovaj posao u nedogled traje, pogotovo kada čujete Radeta Rivijerdžijskog Glasnogovornika koji ama svaki potez svojih ortaka u poslu prokomentariše na svoj veoma dopadljivi i duhovit način.
Panel je postavljen uz preporuku bržnih posmatrača da se isti ankeriše uz stabla crvenih šljiva koja ionako već godinama ne daju bilo kakav rod.
Ostalo je još da se nekakvi kontakti ugrade i Rade više neće morati svoj čuveni tranzistor da do besvijesti navija kako bi slušao svoju omiljenu muziku. Nama ostaje da se nadamo da će Rade sa novim izvorom energije bar za 10% popraviti svoj izbor muzike, da neće u nedogled slušati želje, čestitke i one pjesme poput one čuvene ‘Bjež Milane moja ružo ćale mi se naoružo!’…

Image

Jedino što je iznevjerilo za vrijeme ovih prazničnih dana je – riba. Ona jezerska, naravno! Istina, bilo je i čorbe i tanjirača je radila punom parom, a pravi majstor, kao i bezbroj puta do sada, pokazao se profesor Lazarević. Uz taktiku zabacivanja pecaljke u granje i trstiku sa plovkom od tridesetak cantimetara iznad mamca, naravno uz fenomenalane reflekse – Laki je napunio čuvarku sa babuškama, bodorkama i sunčancima. Nama, Sati i mojoj malenkosti, koji su gotovo totalno zakazali, nije preostalo ništa drugo nego da uhvaćenu ribu očiste i uvijek gladne galebove nahrane iznutricama. Na snimku Sata se primakao čuvarki i ribama ali uz naglasak da obavezno napišem da to nije njegov ulov već Lakijev, ali pošto je profesor bio zauzet prečim poslovima onda je morao da nastane ovakav snimak…

Image

Pošto je riba najbolje radila uz obalu, u trstici i granju, bilo je i za očekivati da se baš često – ili udica, ili plovak, ili najlon – zakače o potonule granooke i drugo rastinje. Za uspješno ‘otkačinjanje’ korišten je Zvrkov čamac s kojim bi se otkačio ‘zarobljeni’ dio pribora.
Veliku umješnost u baratanju s čamcem na veoma malom vodenom prostoru pokazao je gospod. Počasni Konzul tvrdeći da je sve to naučio od svog dide na Jadranu a pogotovo šija-šija, odnosno šijanje. Slušali smo Branu i nikako da ukapiramo šta mu je to šija-šija dok nam on nepojasni da glasno izvikivanje ŠIjA-ŠIJA znači KOČI-KOČI! Koči veslima jer razbićeš brod od obalu. Da je Brano uspješno savldao didin nauk potvrdu smo našli u Zvrkovom čamcu koji je neoštećen vraćen u luku…

Advertisements

Responses

  1. Sijaj sijaj


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: