Објављено од стране: деда Страле | новембар 6, 2009

20

 

Pavlec Dule

ДУЛЕ ПАВЛЕЦ

Да је којим случајем уместо данашњег оно пусто турско време и да је Сребрна ривијера некакав пашалук – главни паша-бег био би Дуле. Да је поменути атар у старо-српској држави, улога књаза свакако би припала Душану. Да је ривијера као данашња БиХ, господин Павлец би био High Representative тј. Valentin Inzko. Да је наш простор некакав машинско-конструкциони институт улога главног пројектанта и водећег менаџера припала би дипл. инж. машинства господину Душану Павловићу, а да се моја маленкост нешто пита, ја бих за врховног вођу и идеолога простора између Драгине и Дуњине викендице изабрао нашег маркантног чачанина Дулета Дебелог…
Не знам да ли би се са овим предлогом сложиле остале ривијерџије али знам да је Дуле Павлец и више него добродошао на праг сваке викендице на Сребрној ривијери, да је омиљен у друштву било да се разговарало о актуелним политичким темама, о риболову, музици, компјутерима и интернету – било да се подбадало, шегачило и шенлучило све у шеснаест.
Монтажно-дрвени објекат, своју брванару која плени даскама и облицама природне боје дрвета и поред које не можете равнодушно да прођете – Душан је подигао пре седам лета, а током пролећа 2007. године саграђена је изванредна летња кухиња-трпезарија илити чардак (локали грађевински инспектор тврди да је то шупа!). Оба објекта, плус пажљиво негована и одржавана зелена површина, зимзелена ограда, мноштво садница и цвећа, а посебно повелико безимено дрва које током лета скреће на себе пажњу предивним цветовима и великим лишћем – одају нам Душанову склоност ка хортикултури, његово хтење да свака травка буде на свом месту. Истина, протеклог лета ту хармонију нарушавале су му многобројне кртице својим кртичњацима, али им је Дуле на крају доакао. ,,Кад не помажу хемикалије, димне петарке и разни звучни апарата, богами најбоље ради оштра мотика!” – рече Павлец и за главу скрати  десетак досадних кртица.
Протекле сезоне Душан није много марио за пецање. Његове тврдње да рибу на Сребрном језеру помлатише криволовци струјом и мрежама показале су се као тачне. С тога, готово да га нисте могли видети на његовој марини са штаповима јер што би млатио празну језерску сламу поред живе дунавске воде. Та констатација и чињеница натерала је Дулета и компањоне да купе велики метални ,,апатинац” чамац, да га оправе и префарбају и за очекивати је да с првим пролетњим данима крене прави риболов на Дунаву.
Поред свега, Душан Павловић је и велики љубитељ музике, од изворних народњака преко севдалинки па до поп-рок остварења. У годинама брижљиво скупљаној дискотеци можете наћи снимке Царевца, Милановића, Цунета Гојковића али и легендарних Beatlesa, Stonsa, The Who па до снимака најславнијих југословенских група и аутора. Међу раритетне звучне записе које Павлец поседује свакако треба поменути чувени ,,Улазак у харем”, и то у оригиналном извођењу Драгољуба Јараковића – Јарака, највећег чачанског боема и гитаристе чији су ученици били таква рок-имена као што су Драгослав Михајловић-Точак и Бора Чорба.
За крај овог представљања једног од најомиљенијих лица Сребрне ривијере морамо цитирати другог ривијерџију, који Дулетово занимање за све и свашта, описао овим речима:
– Он то не зна да уради али зато зна како то најбоље може да се уради!

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

Категорије

%d bloggers like this: